Tahsilat Makbuzu Nedir?

Tahsilat makbuzu, satışı yapılmış herhangi bir mal veya hizmetin ödeme esnasında kesilmiş olan makbuz türüne denmektedir. Bu makbuzu, sanılanın aksine oldukça önemlidir çünkü bu makbuz, sadece iki ticari taraf arasında gerçekleşen alışveriş sonrasında düzenlenmelidir.

 

Tahsilat makbuzunun düzenlenmesi için ürün ödemesinin en azından bir kısmı yapılmalıdır. Herhangi bir ödeme yapılmadan tahsilat makbuzu kesilemez. Makbuz genelde firmaların müşterilerden ödeme aldıklarını resmi olarak gösterebilmeleri için kullanılır. Bu sayede müşteriler, ürün ya da hizmet ile ilgili herhangi bir sorun yaşarsa, gerekli işlemleri başlatmak için bu makbuzu resmi belge niteliğinde kullanabilir.

 

Tahsilat Makbuzu Nasıl Kesilir?

 

Tahsilat makbuzu kesimi yapılmadan önce makbuz üzerinde yer alan zorunlu alanların doldurulması gerekmektedir. Bu zorunlu alanlar doğru bir şekilde doldurulduktan sonra makbuzun belli bir köşesine şirket kaşesi basılmalıdır. Makbuz, alıcı ve satıcıda bulunmak üzere iki nüsha şeklinde olacağı için üzerinde şirket logosu, iki tarafında adres bilgileri ve makbuz seri numarası yer almalıdır.

 

Tüm bu bilgiler doldurulduktan sonra tahsilat makbuzu kesilebilir. Tabii makbuzun alışverişin gerçekleştiği gün içerisinde kesilmesi tavsiye edilir. Bunun nedeni ise makbuz kesiminin ertelenmesi durumunda vergi hesaplamalarında yanlışlık çıkabileceğidir. Bunların dışında kayıt dışı ödemelerin önüne geçilebilmesi için tahsilat makbuz limiti bulunmaktadır. Bu limit resmi gazetede yayınlanan miktara göre 7.000 TL ile sınırlıdır ve limitin geçilmesi durumunda işlemler, finansal kuruluşlar üzerinden tamamlanmalıdır.

 

Ödüyo ile Tahsilat Makbuzunu otomatik olarak kesebilir ve müşterinize mail olarak gönderebilirsiniz. Ödüyo’nun ayrıcalıklı dünyasında yerini almak için hemen bizimle iletişime geçebilirsiniz!

 

 

Tahsilat Makbuzu Nasıl Doldurulur?

 

Bilindiği üzere makbuzun doğru bir şekilde doldurulması, hem alıcı hem de satıcı açısından oldukça önemlidir. Makbuzda doldurulması gereken zorunlu alanlar boş bırakılırsa, makbuz resmi belge niteliğini kaybedebilir ve daha birçok farklı sorunla karşılaşılabilir. Bunlar dışında makbuzda belgeyi düzenleyen ve teslim alan kişilerin bilgileri yer almalıdır.

 

Makbuzu düzenleyen kişi, adını, soyadını ve ünvanını makbuzda tekrar belirtmelidir. Adres ve telefon numarası gibi bilgiler de makbuz üzerinde mutlaka yer almalıdır. Ayrıca ödeme tutarı, ödeme tarihi ve alışverişin ne amaçla yapıldığı da yine makbuz üzerinde yer alması gereken bilgilerdir.

 

Son olarak ödemeyi yapan kişi, adını ve soyadını da yazdıktan sonra imzasını atıp, makbuz doldurma işlemini tamamlayabilir. İşlemleri tamamlanan makbuzu, iki nüsha olacak şekilde alıcı ve satıcıya teslim edilmelidir. Her iki tarafta oluşabilecek aksi durumlara karşı makbuzu saklamalıdır. Ayrıca makbuz doldurulduktan sonra makbuzu teslim alan kişinin de makbuz üzerinde imzası bulunmalıdır. Bu imza, kişinin makbuz üzerinde yer alan bilgileri doğruladığını gösterir. Eğer makbuzu teslim alan kişinin makbuz üzerinde imzası yoksa, o tahsilat makbuzu yasal ve resmi nitelikte olmayacaktır. Boş Tahsilat makbuzu örneği aşağıdaki gibidir.

 

Tahsilat makbuzu örneği
tahsilat makbuzu örneği

 

 

Tahsilat Makbuzu Hangi Durumlarda Gerekli Değildir?

 

Genelde her işyeri ve alıcı tarafından sık sık kullanılan resmi bir belgedir fakat işletme sahibiyseniz ve yazar kasanız mevcutsa, tahsilat makbuzu kullanmanıza gerek kalmaz. Bu yazar kasa üzerinden kestiğiniz fişler, tahsilat makbuzu yerine geçmektedir. Tek dikkat etmeniz gereken unsur, kasanızla satış fişi kesmeniz gerektiği. Satış fişi dışında kesilen fişlerin çoğu, tahsilat makbuzu yerine geçemez.

 

Bunlar dışında alıcı ve satıcı arasında yapılan ödeme istinaden bir kredi kartı slipi varsa, yine tahsilat makbuzu kullanılmasına gerek kalmaz. Tabii aynı zamanda yaptığınız EFT ve havale işlemleri sonrasında verilen dekontunuz da varsa yine makbuzu kullanmanıza gerek kalmayacaktır.

 

Her ne kadar bu belgeler, tahsilat makbuzu yerine geçse de tahsilat makbuzu kadar çok işlevsel değildir. Bu sebeple önemli ya da riskli satışlarınız için makbuz kesmenizde fayda var.

 

 

Bir cevap yazın

Your email address will not be published.

You may use these <abbr title="HyperText Markup Language">HTML</abbr> tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.